fredag 6 juli 2012

Med buss till Bornholm



Jag och Lena har varit på en heldagsutflykt till Bornholm. Jag gick upp klockan fyra på morgonen och ringde kvart över till Lena för att kolla att hon var vaken. Taxin kom prick fem och körde mig till Sommarlust där Lena väntade. Halv sex kom Olssons Buss och hämtade oss.

Halv nio gick båten från Ystad. Vi åkte med svävaren. När vi skulle äta frukost på båten träffade vi på tre surkärringar. De sa att vi var fräcka så in i helskotta för att vi hade satt oss på deras platser. Då kände vi oss utsatta så in i vassen. Vi gick och satte oss vid ett annat bord och skrattade åt surkärringarna.

När vi kom fram till Rönne åkte vi vidare till Hassle. Där gick vi av och tittade på ett rökeri. Det var väldigt intressant. Vår guide Jörgen berättade hur de gör när de röker fisk.


Nästa stopp var vid Hammarshus. Jag tyckte det var för långt att gå upp till borgen, jag tyade inte. Så vi satte oss på en bänk och väntade istället. Lena åt en glass men jag var inte sugen på det.


Sen stannade vi vid en gammal kyrka som heter Österlars kyrka. Den var fin men vi gick inte in för då fick man betala en avgift.


Lunchen åt vi i Gudhjem. Där fick vi trängas med en jädra massa människor. Alla skulle ha mat, mat, mat. Där var ett gäng tyskar, de hade inte mycket vett i huvudet (kan man säga så??). Det var buffé med lax, olika sorters sill, fiskbullar - ja, allt fanns där. Det var gott, gott, gott! Både Lena och jag tog två gånger. Sen var vi "mätta och trätta".





Jag pratade lite med guiden Jörgen. Han fick adressen till min blogg, och jag fick hans visitkort. Jag sa till honom att vi tyckte att han var en mycket bra guide.



Sen stannade vi i Svaneke. Där provsmakade vi lakrits, det var underbart gott. Jag var på väg att köpa en burk men Lena påminde mig om att jag behövde pengarna så att vi kunde äta något på båten hem.

I Svaneke fanns en skylt om "hönseskidning". Det är ungefär som bingo. Folket i stan står vid en stor ruta som är indelad i mindre rutor med nummer. Alla satsar på ett nummer. Sen släpper de loss en höna och det nummer vinner där hönan skiter.


I Rönne hade vi två timmar på oss innan båten skulle gå. Lena och jag gick in på en bar och beställde varsin fatöl. Den var kall och svalkande och smakade jättegott. Vi ville inte gå i affärer som de andra gjorde.



På båten hem köpte jag en flaska rött vin till mamma, en flaska vitt till mig och en flaska rosé till oss tillsammans. Jag skulle egentligen också köpt lakritspipor men vi hittade inte dem. Sen skramlade vi ihop alla mynt vi hade kvar och köpte varsin korv och cocacola. När vi betalat hade vi bara en krona kvar!

Vi kom fram till Ystad vid åttatiden och var sen hemma i Kristianstad lite innan tio. Taxin hämtade mig kvart över tio.



Det har varit en kul dag, hela resan har varit bra. Vi hade tur med vädret igen, det har varit soligt och varmt. När vi kom hem var vi helt slut, det var en lång dag.