onsdag 19 december 2012

Min kompis är borta



Min kompis Ann-Christin är död.

Hon var ett stort stöd för mig, hon var som en extramamma. När jag träffade henne sista gången var hon blek, jag kände inte igen henne.

Vi fick reda på att hon var sjuk förra sommaren när hon var hos mamma och mig i kolonistugan. Jag tror att det var då, men jag kommer inte riktigt ihåg. Vi blev chockade, vi visste inte hur länge hon skulle leva. När hon åkte in till sjukhuset kräkte hon blod. Det gick inte att rädda henne.

Mamma ringde och berättade att hon var död samma dag som jag spelade biljard. Jag vet att Ann-Christin hade velat att jag skulle spela.

Hon begravdes idag. Längre fram ska mamma och jag åka till minneslunden och lägga en ros.

Det är så många tankar nu och jag vet inte riktigt hur jag ska ta det. Vi skulle fira jul tillsammans och spela Monopol, men det hann vi inte. Hon var så snäll och ställde upp i alla lägen. Jag vet att hon tyckte om mig.

Jag tar det väldigt hårt.

tisdag 11 december 2012

Luciakonsert



Det var dags för årets Luciakonsert i Konserthuset. Lena och jag gick dit i god tid för det var många drivor med snö. Gilbert gillar inte!!! Det gör Lena så hon retade mig totalt!

Konserten var bra och den var riktigt rolig med lucia, tärnor, pepparkaksgubbar och överraskningar. Det var en låt där publiken skulle sjunga med och ställa sig upp. Musikledaren tyckte att det var dålig stil först för det var inte många som gjorde det man skulle, så hon skakade på huvudet. Och då blev det riktig fart på nästan alla. Men Lena och jag reste oss inte.

Musiken var underhållande och bra. Det var riktig stämning. Pepparkaksgubbarna var jätteroliga. En av dem sa att han ville gifta sig med lucian, och då kom en annan och puttade bort honom. En frågade om vi ville höra en dikt som han skrivit. -Jaaa, sa hela publiken. Det var en fin dikt.

Det var trist att inte mamma var med i år, det var det verkligen.

söndag 25 november 2012

Kristianstads Storband


Vi var i Konserthuset och lyssnade på Kristianstads Storband. De spelade mest julmusik och Lena-Marie Walldén sjöng jättebra.  Det var lite jazz, det är en annorlunda musik, nästan som på jazzfestivalen. Man fick knottror på armarna, man rös för att det var så bra. Lena-Marie sjöng en låt tillsammans med sin pappa som spelar i bandet. Han är gammal men han var bra han med faktiskt.

När orkesterledaren skulle presentera bandet glömde han bort vilken låt de skulle spela. Jo du, då skrattade jag!

Sen kom luciakandidaterna in och blev presenterade. De sjöng i olika stämmor. Det var stäm-olika. Gud så bra de var!

Jag gillar jazz och vill gå på jazzfestivalen nästa år. Det är så skön musik, jag var avkopplad hela tiden.

Det regnade när vi gick hem, tur att jag bor så nära!

tisdag 20 november 2012

Ny personal

Jag kommer att få hjälp med att laga mat. Jag var på möte i förra veckan med HS-service och en kille som är chef för dem som ska hjälpa mig. Han ringde upp mig och sa: - Det är roligt att du ska bli kund hos oss.

På mötet bestämdes att det är någon som ska vara en hjälpande hand när jag lagar mat. Hon kommer till mig nu på onsdag. På tisdag ska jag handla mat med HS-service. Då ska jag köpa en del färdigrätter och sånt som jag ska laga på onsdag. Vi börjar med en dag i veckan och sen ska vi öka framöver. Jag tänkte att vi ska börja laga paj med ädelost och skinka. Jag har inte ätit det på så jädra lång tid. Sen får vi se vad det blir efter det.

Jag tror att vi bestämde att hon ska hjälpa mig att diska den runda pajformen när vi har lagat maten. Efter det har hon rast och sen kommer hon tillbaka till mig igen. Hon kommer vid halv 10-tiden. Det är bra. Och då behöver jag inte köpa så mycket färdigmat i framtiden, det kommer att bli jättebra!

söndag 11 november 2012

Cats


Nu har jag varit och sett musikalen Cats. Det var faktiskt jätteroligt. Lena och jag cyklade dit tidigt och sen mötte vi upp morsan. Hon trodde att hon var sen, men det var hon inte.

Alla var utklädda till katter och de sjöng så bra, det var toppen. Mitt betyg blir minst tre stjärnor. Vi hade bra platser och såg Emil Sigfridsson väldigt tydligt. Han var bäst av alla och så var det en liten tjej som också var jättebra. De sjöng med bra personlighet.

Innan föreställningen började fick vi information om att man skulle stänga av mobilerna. Man fick inte fotografera heller men det såg jag att några gjorde ändå.

Nu efteråt när jag tänker på det kan jag se föreställningen framför mig.

tisdag 6 november 2012

Emil Sigfridsson i Arkelstorp



Jag och Lena var och lyssnade på Emil Sigfridsson i Arkelstorps Folkets Hus i går. När vi kom dit var det först kaffe med äppelkaka och vaniljsås. Det var gott.

Klockan sju kom Emil och hans pianist Jonas Svensson in och började konserten. De sjöng och spelade olika musikallåtar, det var från Chess, Sound of Music, Phantom of the Opera och andra. Det var jättebra, mycket bra var det. Emil har en underbar röst, man ryser i hela kroppen.

Efter konserten gick jag fram och pratade med Emil. Han tar sig alltid tid att prata och det tycker jag är bra. Han kom ihåg mig från när han var på Sommarro och sjöng. Han fick mitt visitkort och lovade att läsa min blogg, jag hoppas att han skriver en kommentar. Då skulle jag bli jätteglad.

Jag berättade för honom att vi ska gå och se Cats på torsdag och då sa han att ska sjunga extra bra för att vi kommer dit.

När vi väntade på färdtjänst stod vi länge och pratade med både Emil och Jonas. De är verkligen trevliga!

Jag skulle vilja måla en tavla och ge till Emil.

Läs om konserten i Kristianstadsbladet HÄR!

måndag 29 oktober 2012

Ebbas artistgala på Arenan

 Maten var god

 Jag är mycket nöjd

 Ebba

 Zara

 Hasse

Det har varit artistgala på Arenan. Den kallades "Hjälp Ebba stoppa cancer". Lena och jag var där.

Det var fullt med folk när vi kom dit och alla var festklädda. Man kunde gå runt och provsmaka lite olika saker, det var Allerums ost, cider, kakor och godis. Och så stod en tjej och spelade och sjöng.

Mamma skulle också ha varit med men hon blev sjuk. Jag hade min mobil med mig så att hon kunde ringa om hon behövde hjälp. Jag pratade med en kille om mammas biljett. Han skrev upp ett telefonnummer som jag ska ringa för att försöka få pengarna tillbaka. Han var mycket hjälpsam.

Ebba och hennes familj kom dit i en vit limousin. Jag gick fram till henne och sa: "Jag stödjer dig på Facebook", och då tackade hon mig.

Sen började de servera maten. Vi hittade inte våra platser överhuvudtaget, så vi fick be om hjälp. Vi satt nästan lägst framme vid scenen. Det var dukat långbord med vita dukar och fint porslin. Maten var den godaste någonsin men det var synd att det var så mörkt för vi kunde inte riktigt se vad vi åt. Och vi var lite besvikna för att vi inte fick någon kaka till kaffet.

Det var faktiskt en riktigt bra konsert. Hon som presenterade artisterna heter Zara Kronvall-Sigfridsson. Jag tror att hon är gift med Emil Sigfridsson men jag är inte riktigt säker. Hon sjöng också, det var jättebra.

Här är några av artisterna:

Calle & The Undervalleys - de var sådär. Inte min smak egentligen.
Anniela Andersson - jättebra!
Emmalisa Norrhem - hon sjöng en fin låt faktiskt. Hon sa att hon bor i Stockholm.
Kristianstadsflickorna - de var bra!
Hasse Andersson - det var en riktig höjdare! Det är min bästa idol och jag har träffat honom en gång innan. Vi var tvungna att gå precis när han sjöng. Vi stod i dörren och lyssnade när han sjöng "Änglahund" och fick sen gå snabbt till taxin.

Kvällen var riktigt bra, allt var lika bra. Jag gillar såna här kvällar när man får klä upp sig och göra sig fin, träffa mycket folk och lyssna på bra musik.

Det var en höjdare att få träffa Ebba!


söndag 14 oktober 2012

Så ska det låta i Knislinge


Jag var på underhållning i Knislinge i lördags tillsammans med Lena. Det var tjejerna från "Så ska det låta" som spelade piano och några tjejer som dansade.

Vi åkte färdtjänst dit. När vi kom in fick vi leta upp våra platser där det låg en lapp med våra namn. Vid vårt bord satt ett helt gäng, det var tretton tjejer och en kille. Två av tjejerna var riktigt stökiga och en ramlade nästan på Lena. Jag hade bara lust att peta på henne och säga att hon skulle lugna ner sig. Det fanns ändå vakter, man kunde sagt till dem. Men de var lite roliga också faktiskt.

Klockan åtta var det mat, vi fick gå fram och hämta maten ett bord i taget. Men jag tycker att man skulle få gå fram när man ville. Det var runda klyftpotatis, viltkött och sån paj och lax. Vi tog två gånger och sen var vi mätta. Det var verkligen gott. Det var riktigt gott faktiskt.

Det var kaffe i pausen men jag tyade inte äppelpajen.

Underhållningen var mycket bra. Några ur publiken bildade lag med tjejerna som spelade piano. En av danstjejerna gick sen runt med en mick och en skål med lappar. Jag fick dra en lapp men minns inte vad det stod på den, det var nog en sång tror jag. Lagen tävlade om vem som kom på melodin först. Min lapp var svår så jag satte dem på pottan.

Efter underhållningen gick jag fram och lämnade mitt visitkort till en av tjejerna. Hon hade hästsvans och hon sjöng jättebra. De stod stilla när Lena tog kort på oss. Det var jag nöjd med. De ska börja spela in nya avsnitt av "Så ska det låta" i Stockholm om 10 dagar.

Jag sa till mamma dagen efter att kvällen hade varit värd pengarna.

måndag 8 oktober 2012

En till dunder-och-brak-fest

Vi var på 65års-fest hos mammas kusin i lördags. Vi var jättemånga. Vi fick lära känna kusinens familj och så åt vi god mat. Det var en riktig dunder- och brakfest. 

Ibland gick vi ut och pausade för vi var så varma i kläderna. Jag dansade många danser, det var skoj. Mamma sjöng, skrek och gormade så hon var hes dagen efter och kunde nästan inte prata.

Först ville mamma att vi skulle åka hem tidigt, hon tänkte på mig för jag mådde inte så bra. Men lite vin och kaffe piggade upp mig, så vi åkte inte hem förrän klockan två.

onsdag 3 oktober 2012

Äppelmarknaden i Kivik

Pia, Rickard, jag och mamma åkte till äppelmarknaden i Kivik. Vi åker dit varje år. Denna gången var det artister som uppträdde, bl.a. Sanna Nielsen. Vilken röst hon har! Hon har verkligen vuxit till sig. Efteråt fick jag en kram av henne. Hon är min idol faktiskt, överhuvud taget.

Jag sa till henne:
- Jag har lyssnat på dig i kyrkan och sånt. Du är jätteduktig och har bra röst.
Hon tackade så mycket.

Och så tittade vi på den stora äppeltavlan. Det var ett annat motiv i år.

Vi hade picknickkorg med oss som vi åt när vi kom fram. Det var ost, kaffe och mackor. Sen åt vi innan vi åkte hem också. Vi hade bråttom hem för mamma skulle dansa linedance.

måndag 17 september 2012

Jag känner mig ledsen

Ibland är jag arg, det är en känsla i kroppen som jag vill få ut. Då kan jag skälla på den som jag är arg på. Jag hoppas att den personen förstår mig. Jag har försökt så många gånger att prata lugnt, men det går inte. Jag måste ha ut det arga. Det kan vara något jag har haft inom mig väldigt länge.

Precis när jag fått ut det arga känns det bra. Men sen kan jag inte sova på natten, för då är jag upprörd och arg. Sen går det arga över till att jag blir ledsen.

Men jag är glad att jag har fått det argsinta ur mig.

lördag 15 september 2012

Min nya platt-tv


Mamma sa till mig en dag att hon hade en överraskning.

- Jag måste säga dig en sak, sa hon.

- Jaha, sa jag. Ska du skälla på mig?

- Nej, du ska få Ingas TV! Du får vara hemma på tisdag, då kommer den hem till dig.

-Jaha, jag tappade nästan hakan. Va!!!

Ja, så är det. Nu har jag allt!

Det är så att Inga har köpt en större TV till sig själv. De som körde hem den till henne tog med sig hennes gamla och körde den till mig. Och så installerade de dator, DVD och tv-spel åt mig. Och de tog med den gamla TVn. Inga betalade.

När jag skulle prova att sätta på TVn själv så hade jag glömt hur jag skulle göra. Jag tryckte på knappen längst upp, men bilden var alldeles svart. Då ringde jag morsan. Hon hörde på mig att jag var förtvivlad.

- Jag kommer, sa hon. Sen löste sig problemet, för det var en annan knapp jag skulle trycka på. Det var skönt att det löste sig faktiskt.

Nu har jag allt och jag önskar inget annat än så länge. Jag känner att jag har allt, nu kan jag leva gott.


onsdag 5 september 2012

torsdag 30 augusti 2012

Mammas födelsedag

Kalaset började klockan fyra. Det var Pia, jag, mamma, Britt, Inga och mammas kusin Maggan.

Maggan har en hund som jag älskar. Det är en vit och grå Dansk Gårdshund som heter Eddie. Om jag får en kramp så lägger Eddie nosen på mitt ben. Han är så fin!

Vi åt jättegod mat och sen blev det tårta. Vi fick sitta inne i stugan för det regnade. Jag drack rött vin, det var så gott. Så nu tycker jag både om rött och vitt vin.

Jag gav mamma en vit klocka, en tidning med korsord och en stor ros att plantera. Rosen kommer att blomma ut och sprida sig till nästa år. Den är rosa. Hon fick så mycket av mig faktiskt.

När kalaset var slut halv fyra på morgonen skulle jag cykla hem. Men mamma tyckte att jag skulle stanna. Så vi var fyra som sov i vår lilla stuga. Britt sov under bordet. Dom snarkade jättemycket.

Jag vaknade redan klockan 7, jag kunde inte sova längre. Jag satte på kaffet och sen cyklade jag hem. Det var alldeles vitt ute, det var dimma.

Kalaset var en riktig brak- och dunderfest. Mamma ska börja spara till sin 70års-fest redan nu. Då kommer det att bli en dunder- och brakfest. Och jag ska börja spara till min 50års-fest.

söndag 26 augusti 2012

Min nya iPad

Nu har jag äntligen köpt min iPad. Det är så skoj. Men när jag skulle resa mig upp för att visa den för grannarna i stugan så gled den ur sitt fodral och ner på marken. Glaset gick sönder. Jag blev så förbannad på mig själv att jag bara gick fram och tillbaka, fram och tillbaka.

Mamma hörde kraschen och fick lugna mig. Hon sa att jag hade en himla tur som inte ramlade när det hände. Och jag hade också tur som tecknat en försäkring på den. Mamma och jag cyklade till affären och lämnade in den. När det hade gått 14 dagar fick jag ett SMS där det stod att ipaden var lagad. Det var bara glaset som hade gått sönder.

Mamma och jag cyklade och hämtade den i affären. Jag var glad igen. Jag bestämde mig för att köpa en bättre väska, en med dragkedja, så att den inte kan glida ur igen. Väskan är grön.

Nu har jag lärt mig hur ipaden fungerar. Jag har min almanacka i den, det finns kamera - ja, nästan allt!

Det är en känsla att ha den nu faktiskt. En skön känsla.

torsdag 2 augusti 2012

Nu kör bloggen igång igen!


Nu börjar jag med bloggen igen. Både Lena och jag har haft semester. Det har varit lite skönt faktiskt. Jag sa till mamma att det har varit avkopplande att ha semester från bloggen. Jag har kunnat samla krafter för nya äventyr. Det är så mycket jag ska göra nu till hösten, det är härligt. Men det är inte jobbigt, det är det inte!

På fredag ska jag köpa min iPad. Sen kommer jag att ha med den varje gång jag ska skriva bloggen med Lena, och då slipper jag den stora klumpiga datorn. Jag har sparat länge och pengarna finns nu på banken. Det ska bli skönt och härligt att köpa min iPad. Det känns underbart.

Jeanette ringde till mamma och sa att Elgiganten har ett erbjudande som kostar 99 kronor i månaden för att surfa med iPaden. Och då binder jag mig för två år. Britt ska köra mamma och mig dit.

Om 14 dagar kommer Jeanette och pojkarna till stugan och då ska Elias lära mig hur jag filmar med iPaden. Han är verkligen teknisk, han är så duktig.

I sommar har jag blivit jättebrun, hela jag är brun utom ett streck på magen. Jag måste ligga ner när jag solar för att slippa strecket, men det glömmer jag hela tiden. Både mamma och jag är bruna så in i helskotta.

Vi har varit på fest hos Rikard när han fyllde 40 år. Eller var det 30? Det var i alla fall 30 gäster. Det var riktigt roligt att träffa hans bror Snickaren. Vi har bytt telefonnummer, han ska komma och hjälpa oss lite i stugan. Han har en egen firma, den mannen.

Och så har vi varit på konsert i Tivoliparken. Det var Pia, jag, Rickard, mamma och Britt, vi var ett helt gäng. Sten & Stanley uppträdde och så några till som jag glömt nu.

Det har varit en bra sommar, och den är inte slut än.

fredag 6 juli 2012

Med buss till Bornholm



Jag och Lena har varit på en heldagsutflykt till Bornholm. Jag gick upp klockan fyra på morgonen och ringde kvart över till Lena för att kolla att hon var vaken. Taxin kom prick fem och körde mig till Sommarlust där Lena väntade. Halv sex kom Olssons Buss och hämtade oss.

Halv nio gick båten från Ystad. Vi åkte med svävaren. När vi skulle äta frukost på båten träffade vi på tre surkärringar. De sa att vi var fräcka så in i helskotta för att vi hade satt oss på deras platser. Då kände vi oss utsatta så in i vassen. Vi gick och satte oss vid ett annat bord och skrattade åt surkärringarna.

När vi kom fram till Rönne åkte vi vidare till Hassle. Där gick vi av och tittade på ett rökeri. Det var väldigt intressant. Vår guide Jörgen berättade hur de gör när de röker fisk.


Nästa stopp var vid Hammarshus. Jag tyckte det var för långt att gå upp till borgen, jag tyade inte. Så vi satte oss på en bänk och väntade istället. Lena åt en glass men jag var inte sugen på det.


Sen stannade vi vid en gammal kyrka som heter Österlars kyrka. Den var fin men vi gick inte in för då fick man betala en avgift.


Lunchen åt vi i Gudhjem. Där fick vi trängas med en jädra massa människor. Alla skulle ha mat, mat, mat. Där var ett gäng tyskar, de hade inte mycket vett i huvudet (kan man säga så??). Det var buffé med lax, olika sorters sill, fiskbullar - ja, allt fanns där. Det var gott, gott, gott! Både Lena och jag tog två gånger. Sen var vi "mätta och trätta".





Jag pratade lite med guiden Jörgen. Han fick adressen till min blogg, och jag fick hans visitkort. Jag sa till honom att vi tyckte att han var en mycket bra guide.



Sen stannade vi i Svaneke. Där provsmakade vi lakrits, det var underbart gott. Jag var på väg att köpa en burk men Lena påminde mig om att jag behövde pengarna så att vi kunde äta något på båten hem.

I Svaneke fanns en skylt om "hönseskidning". Det är ungefär som bingo. Folket i stan står vid en stor ruta som är indelad i mindre rutor med nummer. Alla satsar på ett nummer. Sen släpper de loss en höna och det nummer vinner där hönan skiter.


I Rönne hade vi två timmar på oss innan båten skulle gå. Lena och jag gick in på en bar och beställde varsin fatöl. Den var kall och svalkande och smakade jättegott. Vi ville inte gå i affärer som de andra gjorde.



På båten hem köpte jag en flaska rött vin till mamma, en flaska vitt till mig och en flaska rosé till oss tillsammans. Jag skulle egentligen också köpt lakritspipor men vi hittade inte dem. Sen skramlade vi ihop alla mynt vi hade kvar och köpte varsin korv och cocacola. När vi betalat hade vi bara en krona kvar!

Vi kom fram till Ystad vid åttatiden och var sen hemma i Kristianstad lite innan tio. Taxin hämtade mig kvart över tio.



Det har varit en kul dag, hela resan har varit bra. Vi hade tur med vädret igen, det har varit soligt och varmt. När vi kom hem var vi helt slut, det var en lång dag.

torsdag 28 juni 2012

En tur med Stora Safaribåten



Lena och jag åkte med Stora Safaribåten idag. Hon kom och hämtade mig i god tid. Det var en stor och öppen båt och vi var ca 10 personer som åkte med. En man som hette Alf körde båten och en kille som hette Kristoffer berättade om olika fåglar och om gamla tider här i Kristianstad.

Vi fick låna varsin kikare. Jag trodde att vi skulle få betala för det, men där hade jag fel för det var gratis. Jag har lite svårt att titta i en kikare.

Vi hade tur med vädret, det var varmt och soligt, och lite molnigt. Jag hade en hel termos kaffe med mig och Lena hade köpt två paket med kakor. Det smakade gott.

Vi såg många fåglar. Det var tornseglare, brun kärrhök, strandskata, rödspov, häger, tofsvipa, glada. Och så hörde vi en fågel som heter gräshoppssångare.

Först åkte vi upp mot Hammarsjön. Det fanns jättemassa vass, träd, buskar, näckrosor - ja, nästan allt! Sen vände båten och åkte mot Araslövssjön. Då hörde vi när göken gol ko-ko. Vi gick iland vid Lillö och gick in och tittade i borgen. Först var det en trappa upp och sen en ner, men Lena och jag stannade där uppe för det var lite svårt för mig att gå i trappan. Så när vi tittat en stund gick vi ut och satte oss på en bänk och väntade på de andra.



Alf hjälpte mig när jag skulle gå på båten igen. Jag var först lite nervös men det gick bra. Kristoffer såg på mig att jag har ett handikapp och han berättade att det har han också. Han är svag i halva kroppen, precis som jag. Därför tror jag att han förstod mig när jag behövde ta det lugnt för att hinna med.

Vi fick lära oss jättemycket av Kristoffer. Här är några exempel:
  1. Om vinden ligger på kan det simma in torsk, spätta och sill i Hammarsjön. Det är väldigt speciellt.
  2. Pilgrimsfalken är världens snabbaste djur, den kan flyga i över 300 km i timmen.
  3. I vattenriket finns det flest skalbaggssorter i hela Europa.
  4. Det finns 42 fisksorter, och det är unikt. 
Turen var lyckad och helt underbar. Inga problem. Den vill jag rekommendera till Pia och Rickard och alla andra.