torsdag 29 december 2011

Julafton hos Jeanette och Leif

Jeanette, Leif och jag fixar maten

Här sitter vi och äter

Britt och Leif


Julen firade jag och morsan i Furuboda hos Jeanette och Leif. Jeanette har en sommarstuga som ligger nära stranden, där är helt underbart faktiskt.

När vi kom dit blev vi bjudna på glögg och pepparkakor och så tittade vi på Kalle Anka klockan tre. Sen hjälpte alla till att duka fram julmaten. Vi hade beställt mat, jag tyckte faktiskt att det inte var bra. Ska man ha skinka så ska det vara riktigt, man ska köpa och griljera själva. Det har mamma och jag alltid gjort. Det var lite snålt med prinskorvar, jag hade velat ha mer. Men det smakade gott ändå.

Vi brukar öppna julklapparna innan maten men i år tog vi det efteråt istället. Jag var tomte och hade en tomteluva. Jeanette hjälpte mig att läsa på paketen och viskade i örat vem som skulle ha dem. Mamma fick tre paket av mig. I det stora paketet var det en radio som hon kan ha i stugan. Och så fick hon en batteriladdare. När hon öppnade det frågade hon "vad är detta?". "Jo, det är en batteriladdare", sa jag, "den kan vi ha i stugan".

Jag fick pengar och vin från Jeanette och grabbarna. Av mamma fick jag en målarväska med färg, palett och målarduk. Jag fick tavla och färg av Britt.

Senare på kvällen spelade vi spel, vi hade så roligt att vi låg dubbla av grin. Vi sov över där på natten och åkte hem klockan elva dagen efter. Vi var helt slut.

torsdag 22 december 2011

Idol på Lilla Torg

Amanda signerar sin skiva

Det var mycket folk


Amanda och Robin från Idol kom till Lilla Torg igår. Mamma och jag hade stämt träff med Lena och vi gick lite i affärer innan de började sjunga. Mamma köpte en blus för halva priset och det var hon nöjd med. Vi tittade också på kavaj till mig men jag väntar till mellandagarna för att se om det är rea. Jag hittade en som var jättesnygg. Jag ska ha skjorta och jeans och en snygg byxa till, och så kavajen.

Klockan åtta kom Amanda och Robin. Det var helt packat med folk, hela torget var nästan fullt. Vi hade ganska bra platser på sidan och jag stod på en platta för att se bättre. Först sjöng Robin, det var bra. Sen var det dags för Amanada. Hon var helt underbar. Publiken klappade händerna och sjöng med.

Efteråt kom de till det lilla inglasade huset precis där vi stod, för att signera sina skivor. Då sa en vakt till allihop att backa så att de kunde öppna dörren. Jag hade inte pengar för att kunna köpa skivan men jag ville ta kort på dem. Då kom en stor, tjock vakt och sa "det är bara dom som ska köpa skivan som får stå här". Men jag sa då att jag ville ju ta kort på Amanda. Jag blev förbannad och skrek på honom och började gå därifrån. Mamma blev också arg och röt till honom "men nu får du väl ge dig". Då kom en annan vakt och sa till henne "om du lugnar ner dig ska vi lösa det". Lena ropade till mig att jag skulle komma tillbaka. Då ordnade den hygglige vakten så att jag kunde gå fram till Amanda och ta ett kort på henne.

Mamma sa sen att man har ju rättigheter. Jag hade argheten kvar en lång stund efteråt. När den släppte kände jag friheten tackolov och jag blev glad.

Jag letade upp Amanda på Facebook och jag ska försöka bli vän med henne där. Hon var kortare än vad jag trodde. Jag tyckte att det var rätt att hon vann Idol. Det var väldigt jämt mellan henne och Robin.

måndag 19 december 2011

Julklappar till morsan

I dag har Lena och jag varit på stan och köpt julklappar till morsan. Det blev tre paket. Mamma sa till mig: "köp nu bara en julklapp till mig". Men jag tycker att hon är värd tre stycken. Jag är nöjd.

Mamma frågade mig innan idag hur jag mår. Hon har märkt att jag har varit lite irriterad den senaste tiden och vi har blivit lite sura på varandra ibland. Det känns en aning svårt för mig just nu, jag känner mig ensam och saknar min katt. Men då försöker jag tänka på att vi ska vara i kolonistugan till sommaren och då blir jag glad igen.

Jag och min sekreterare önskar alla läsare en riktigt God Jul!

torsdag 15 december 2011

Luciakonsert

Britt och Inga håller låda

Julfrukosten

Inga, Lena, jag, Britt och mamma var på Luciakonsert i lördags. Vi har som tradition att gå varje år och i år fick Lena också följa med. Vi brukar turas om att ordna frukost efteråt. Det var min tur i år. Mamma och jag hade förberett lite dagen innan.

Vi träffades utanför Konserthuset i god tid. Jag såg Lena på långt håll när hon kom cyklande. Det var underbar musik, det sa vi allihop. Lucian hade levande ljus i håret. Det var tärnor och pepparkaksgubbar och de sjöng olika julvisor.

Efter konserten gick vi hem till mig. Mamma och jag hade ju förberett mycket dagen innan så det var bara att duka fram maten och steka prinskorvarna. Det var trångt i köket så Inga och Britt gick in och satte sig i vardagsrummet. Det var en god frukost, alla tyckte det. Inga var på gott humör och Britt med och vi hade så roligt.

måndag 5 december 2011

Ute på landet

I fredags åkte jag med färdtjänst till Bivaröd och hälsade på David, Ellinor, Hanna och Arrac. Det var samma taxichaufför som förra gången. Jag gillade inte honom, han körde som en idiot.

När jag kom dit och öppnade grinden hörde Arrac mig och skällde. David sa till honom att sätta sig ner. När jag tog av mig skorna hoppade Arrac på mig och då sa jag till honom på skarpen. Han lyssnade på mig och slutade att hoppa.

Jag hade min dator med och vi tittade lite på den. David hjälpte mig att sortera bilder och bränna dem på en CD-skiva. Nästa gång vi träffas ska vi bränna de sista. Det gör vi ifall datorn skulle gå sönder. När bilderna är borta från datorn kommer den att fungera snabbare.

När det var klart stekte David och jag korv medan Elle gick ut i stallet till hästarna. Hon tog så lång tid på sig att vi inte klarade att vänta. Vi var så hungriga att vi började att äta innan hon kom in.

Sen började jag leka med Hanna. Hon grinade mot mig, det har hon aldrig gjort innan. Jag bara lyfte lite på foten och då började hon att skratta, helt otroligt. Hon är go.

Taxichauffören som körde mig hem var mycket trevlig. Han tog min väska och la den i baksätet, den andra chauförren gjorde inget utan satt bara och väntade. Det var inget bra bemötande.

måndag 28 november 2011

Glöggprovning

Ida och glögglasen

Ida och jag skålar

 Provsmakning

Mamma och jag var bjudna på glöggprovning hos Pia och Rickard. Ida var där också. Vi åkte färdtjänst dit klockan tolv. Vi hade en blomma med som vi gav till dem och nån dricka som jag har glömt vad det var, det kvittar vilket.

Det stormade och hela färdtjänstbussen skakade. Då tänkte jag på David och Ellinor. Hur fan kan de bo på landet där alla träden faller ner om det stormar.

Vi smakade olika sorters glögg. Vi fick lappar där smakerna var skrivna och fick sen gissa vilka de var. Jag har för mig att det var jordgubb och körsbär. Och så var det vaniljstång som jag kände igen direkt och som jag tyckte var godast. De andra två gissade jag fel på. Jag tror mamma hade alla rätt, eller så var det alla fel - jag vet inte.

Vi fick god mat också och både öl och vin. Sen började vi tragga det gamla vanliga, vi hade så jävla roligt och tiden bara rann iväg. Vi åkte inte hem förrän klockan sex.

torsdag 17 november 2011

Besök hos Birgit och Sven

Jag håller Hanna

Birgit håller Hanna

Jag åkte till Malmö tillsammans med David, Elle, Hanna, Arrac och Lena. Där hälsade vi på Davids mormor och morfar. Vi parkerade bilen och sen fick Arrac gå en liten kisserunda innan vi gick in. Det var riktigt roligt att träffa Sven och Birgit. Jag pratade mycket med Sven och det var faktiskt riktigt trevligt. Det var fin utsikt från fönstret, man såg bron och stora båtar på havet.

Sen kom Kristina också dit. Det var jätteroligt att träffa henne faktiskt och att se henne. Hon har skrivit på min blogg och nu vet jag hur hon ser ut.

Vi var där länge och Lena bjöd på mat och Birgit hade gjort äppelkaka till efterrätt. Sen åt vi kladdkaka till kaffet och jag blev så jävla mätt att jag inte hade tyat mer.

Kristina fick hålla lilla Hanna först och sen fick jag. Hon tittade så gulligt på mig och jag killade henne på magen.

Sen började hemfärden och jag var inte hemma förrän klockan 6. Då var jag trött och somnade framför teven.

måndag 31 oktober 2011

Tomas Sjödin i Östermalmskyrkan

Jag var på ett föredrag i Östermalmskyrkan tillsammans med Lena. Det var en som hette Tomas Sjödin och föreläsningen hette "Att vila och växa".

Det var jättebra faktiskt. Det var mycket rörande när han pratade om sina barn som var sjuka och dog. Han har skrivit böcker och läste lite ur den senaste boken som heter "Tusen olevda liv finns inom mig". Jag vill ju också skriva en bok och det var lärorikt att lyssna på honom. Jag hade velat bjuda in honom någon gång i framtiden så att han kan lyssna på mig när jag håller föredrag och pratar om min bok.

Jag gav Tomas mitt visitkort. Han sa "jag ska vara rädd om kortet, jag lägger det i plånboken".

Nästa gång det är föredrag i kyrkan är den 22 november. Då kommer en författare som heter Björn Ranelid dit och då ska Lena och jag gå och lyssna. Vi får återkomma efteråt och berätta om det var bra.

måndag 17 oktober 2011

Mamma har slutat röka

Mamma har slutat röka. Hon tog sista cigarretten på kvällen den 11 oktober och den 12:e var hon helt nikotinfri. Jag har traggat henne länge och sagt "du kan få cancer". En doktor på TV har visat att det blir svart i lungorna när man röker. Jag vill ha kvar henne många år. Hon frågade mig i lördags: "har du märkt något Gilbert?". Jag bara tittade på henne väldigt länge. Sen tänkte jag "har mamma fått hjärnsläpp". Men tio minuter efter frågade jag henne "har du slutat röka?". Jag blev riktigt paff.

Det var fint väder i helgen. Jag frågade mamma om vi skulle grilla när vi var i kolonin. Sen sa jag att jag ville bjuda henne på det och köpte två paket korv och två öl. Det var jättefint, riktigt härligt.

måndag 10 oktober 2011

På fest hos moster Inga


Morsan tycker att hon är snygg i håret

I lördags cyklade mamma och jag till moster Inga som bor i Hammar. Inga bjöd på mat, det var kyckling, potatis, sås och vin. Det var gott. Sen satt vi i uterummet och drack kaffe och pratade om allt möjligt. Vi lyssnade på gamla band som Inga spelat in när hon var yngre. Jag kommer inte ihåg nu vad hon sa på bandet.

Sen började morsan snurra med sitt hår så det blev lockigt. Jag tog kort på henne och sa att jag skulle lägga ut det på bloggen. Men jag ville inte cykla med henne hem när hon såg ut så.

Äppelfestivalen i Kivik

Ida, mamma, jag och Pia framför äppeltavaln

Vi köpte den här skålen till fåglarna

Jag, Pia, Rickard, Ida och morsan var på Äppelfestivalen i Kivik förra helgen. Vi åkte tidigt på morgonen. Det var riktigt roligt. Det var inte så mycket folk, det var mer förra gången vi var där.

Varje år har de nytt motiv på äppeltavlan. Den är väldigt stor. I år var den inte så snygg, kanske det var ett träd eller nåt. Jag minns inte så noga. Jag köpte en träskål som vi ska ha som fågelbad i kolonin nästa sommar. Den har formen som ett helt hjärta. Fram till sommaren har jag skålen i köket med äpplen i.

Vi satt och fikade där båtarna kommer in. Man går på en stig ner till hamnen. Och vi såg att några badade, det såg inte så kallt ut men jag hade inte kännt för det.

Sen körde vi iväg till en affär där man kunde köpa äppelcider och sånt. Utanför affären köpte jag godis och äpplen.

måndag 3 oktober 2011

Oktoberfesten

Sånger
Lena och jag var på Oktoberfesten på Sommarlust i lördags. Vi åkte taxi dit i god tid. De släppte in oss tidigt. Det var fint där med långbord och vi fick plats ända framme vid scenen. Det var mycket folk och fullsatt. Maten ingick i priset. Det var buffé med potatis, korv, revben, sås och mycket mer. Man fick gå hur många gånger man ville och ta ny mat, men vi blev mätta efter första tallriken. Sen blev det kaffe och äppelkaka. Men jag var så mätt att jag inte orkade någon kaka.

När vi åt spelade ett band umpa-bumpa musik. Det var jättehärligt. Sen kom Partyfabriken och sjöng och dansade. De sjöng mycket bra. Halv 10 kom Emil Sigfridsson. Det var jättebra faktiskt. Han sjöng fint. Men det blev fel en gång och han fick avbryta. Då sa han "vi tar en annan låt istället". Jag var framme och pratade med honom och beställde en låt. Jag har träffat honom innan så han kände igen mig.

Det var livat och glatt, vi satt ända framme vid dansgolvet. Lena peppade mig för att jag skulle våga bjuda upp någon. Jag hade spanat in en tjej som satt vid bordet bredvid. Och efter en lång stund vågade jag och hon tackade ja. Hon var jättetrevlig och jättesöt och hon sa att jag dansade bra. Det var roligt för mig. Jag ville bjuda henne på en öl men hon tackade nej. Jag ville ju lära känna henne.

Lena och jag åkte hem klockan 01. Det hade varit en jätterolig kväll men då var jag trött. Jag kände mig mer död än levande.

måndag 19 september 2011

Hösten har kommit

 Här klipper mamma äppleträden

Utsikt från altanen

Jag bor i min lägenhet nu men var och hälsade på i kolonin i går. Mamma och jag lagade mat tillsammans och sen klippte hon äppleträden. Och så spelade vi backgammon. Jag vann som vanligt. Mamma sa "det var rena turen" men det håller inte jag med om. Jag vinner alltid över henne. Hon ville ha revansch efter maten men då ville jag hem till min lägenhet.

Vi har fått en värmekamin så vi kan vara i kolonin på helgerna i vinter. Det värms upp snabbt.

Nu när jag inte är i kolonin så mycket får jag göra andra saker. Kanske jag kommer att sluta med biljarden. Jag får se. Då kanske jag kommer att gå till badhuset istället.

måndag 12 september 2011

Det gick åt skogen

Jag fick kontakt med en tjej på nätet som verkade trevlig. Hon hade inte lagt ut någon bild på sig själv, så jag visste inte hur hon såg ut. Hon var bara 21 år men jag trodde att det skulle gå bra ändå.

Hon kom hit med färdtjänst och jag hade tänkt att vi skulle gå ut och fika på stan. Men det ville inte hon. "Jag har ätit redan", sa hon. Jag blev lite pressad och hon fick följa med mig upp i lägenheten. Egentligen ville jag att vi skulle lära känna varandra först.

Hon satte sig i soffan när vi kom upp och tog fram en påse full med filmer och chips. "Vad fan är detta", tänkte jag. Hon sa att hon inte fått någon färdtjänst hem förrän 10 minuter över 10 på kvällen. Sen sa hon att det blivit något fel och att hon inte kunde åka hem förrän nästa morgon. När jag sa att hon inte kunde sova över hos mig, svarade hon "var fan ska jag bli av?". Då tänkte jag "här måste jag slå larm till morsan". Jag ringde henne och hon kom hit.

Tjejen blev arg men vi lyckades få iväg henne. Jag kände ingen respekt för henne och jag är glad att jag stoppade henne med hjälp av mamma. Egentligen skulle jag tagit skiten själv, men jag behöver lite hjälp från morsan ibland. Nu har jag lärt mig läxan och kommer att vara försiktigare nästa gång.

Jag har fått kontakt med en annan tjej som är 30 år gammal. Denna gången blir det helt annorlunda. Jag har bestämt mig att lyssna på vad mamma, Pia och Lena säger. Jag ska inte hålla mamma i bakgrunden.

tisdag 30 augusti 2011

Måla inte fan på väggarna!

Det finns en sida på nätet där man kan få kontakt med andra handikappade. Jag vill gärna träffa en ung tjej. Lena tycker att jag ska försöka träffa någon i min egen ålder. Men jag tror att en ung tjej kan mogna riktigt bra.

Jag respekterar när andra säger till mig vad de tycker, men jag bestämmer vad jag vill göra. Om jag träffar nån tjej som har ett litet handikapp, då har inte åldern någon betydelse.

Jag har flera gånger sagt till Lena: "man ska inte måla fan på väggarna".

Mammas födelsedag

Mamma fyllde år i söndags. När jag vaknade klockan sju hade hon redan gått upp och satt sig på terassen. Jag fixade frukost och när vi åt fick hon presenterna av mig. Jag gav henne ett halsband, örhängen och en trädgårdssax att klippa rosor med. Hon blev glad.

Vi dukade till festen inne i stugan för det regnade. Det var Pia, Rickard, Lena, jag, mamma och Britt. Vi åt potatissallad och rökt skinka. Det var vitt vin, rött vin och champagne. Till efterrätt blev det paj och grädde som Lena vispat.

Jag höll tal till mamma. Det var så jävla mycket jag sa att jag inte kommer ihåg det nu.

måndag 22 augusti 2011

Naturum


En fika i solen


Lena och jag var på Naturum. Vi cyklade dit. Där finns ett stort akvarium med fiskar som vi tittade på. Och så är där ett flygplansrum. Man går in och sätter sig vid en stor bildskärm. Det känns som om man sitter i ett flygplan som flyger över Kristianstad. Sen blev den en ubåt och dök ner i Helge Å. Det kändes som om det var på riktigt.

Sen gick vi ut och tog en fika. Det var solsken och Lena tog kort på mig.

måndag 15 augusti 2011

Trädgårdsavfall


Vad tungt det är...

mamma är slavdrivare

En dag var jag hemma i min lägenhet och fixade lite med datorn. Då ringde mamma till mig och sa: "jag är så hungrig". "Jag kommer", sa jag, "stressa mig inte".

När jag kom ner till kolonin hade mamma satt på grillen. Hon sa till mig "vill du ta skottkärran och köra bort trädgårdsavfallet till containern?" Efteråt frågade jag henne varför just jag skulle köra dit. Då sa hon "jag har kört varje gång sen vi köpte stugan, det är ju halva din koloni. Då får ju du också tömma", och det förstod jag.

Det var tungt kan jag säga. Men mamma påstod att det bara var fyra kvistar. Jag håller inte riktigt med henne.

Pias morot

Pia kopplar av i solstolen

Pia fick den största moroten

Pia kom och hälsade på oss här i kolonin. Mamma hade kokat kaffe men vi hade så mycket att snacka om att vi glömde bort det. Vi pratade väldigt mycket.

Pia gick runt och tittade på alla våra växter. Hon tyckte att vi har så fint. När vi kom till trädgårdslandet drog mamma upp den största moroten och gav till henne. Hon sa att den var god.

Hon ska få frön från vår fjärilsbuske som hon sen ska så i sin jättefina trädgård.

Pia är sketabra. Hon är jättesnäll och rar på alla vis.

Socker i kaffet

Nu är det slut med sockret...

...men jag är söt ändå!

Jag brukade lägga fyra sockerbitar i mitt kaffe. Först tyckte jag att kaffet var för starkt och hällde mjölk i det. Sen slutade jag med mjölken och la i mycket socker istället.

När Lena såg att jag la i så mycket socker så blev hon nästan lite rädd. Hon frågade om jag inte funderat på att dra ner lite på det. Då tog jag bort en bit och sen en bit till. Och sen var lika bra att sluta helt och dricka kaffet svart.

I början smakade det pyton så in i helvete. Men nu är det helt gott. Det är jättegott överhuvudtaget.

måndag 8 augusti 2011

Minigolf i Åhus

Mao och jag spelar minigolf

Mao och jag kidnappade mamma och vi åkte till Åhus där vi spelade minigolf. Mamma visste inget, jag sa bara till henne att ha pengar med sig. Regnet stod som spön i backen men vi spelade ändå. Men sen kom ett riktigt skyfall och då sa jag att vi skulle sluta. Det blev oavgjort för det regnade så jävla mycket.

Sen åt vi på ett ställe där det var buffé. Det var pizza, pommes frites, kött, kyckling och soppa. Man kunde ta så många gånger som man ville.

När vi kom hem satte vi oss på verandan och somnade fast klockan bara var halv sju på kvällen. Vi var så trötta.

Det var en bra dag och vi ska göra om det en annan gång. Men då får det vara bättre väder.

Konsert på Lilla Torg

Jag och Sara Löfgren

David, Ellinor och jag var ute i fredags. De hämtade mig först och vi åkte till pizzerian där vi käkade pizza. Ellinor körde jättebra, hon är en bra bilförare. Ena dörren var sönder på bilen,  så David fick öppna åt mig.

Sen gick vi till Lilla Torg. Först var det ett band och sen fick de igång publiken innan Sara Löfgren kom in och sjöng. Hon var underbar. Hon sjöng lite hårdrock, egentligen gillar jag inte det men hon gjorde det bra. Hon sjöng låten "Nu är jag stark" och slog med knytnäven mot hjärtat. Då rös jag i hela kroppen.

När hon gick av scenen så var jag snabbt framme och knackade henne på ryggen för jag ville ta ett kort. Men hon skulle sjunga en låt till och lovade att komma tillbaka.

David skulle egentligen ta kort på Sara och mej men han gjorde fel och filmade istället. Men det gjorde ingenting för det var ännu bättre. Jag sa till Sara att hon är min favorit.

måndag 1 augusti 2011

Tavlan på farmor

Jag har börjat måla en tavla av farmor. Det gör att jag tänker tillbaka på min barndom och när farmor levde. Hon kallade mig alltid för "gulle-dej", det tyckte jag om.

Farmor var snäll och rar. Mamma och jag brukade hälsa på i hennes lilla stuga. Hon hade en dubbeldörr till stugan, så hon kunde öppna halva dörren och titta ut. Vi satt vid ett bord där vi kunde se ut genom fönstret. Där utanför fanns ekorrar och sånt.

Vi hade en överenskommelse att jag fick bestämma vad vi skulle äta varannan gång vi träffades, och så bestämde farmor den andra gången. Annars hade det blivit korv varje gång.

Nu när jag målar tavlan av farmor så kommer det upp många känslor. I morse när mamma bryggde kaffe och jag fixade en macka så började känslorna att komma i mig. Jag kände att barndomsminnena kom upp igen. Mamma såg på mig att jag var ledsen. Då rann två tårar på mina kinder.

måndag 25 juli 2011

Hemma hos Camilla

Jag, mamma, Elmer och Camilla

Mamma och jag var bjudna till Camilla och hennes familj i Vä. Vi tog bussen dit. Vi visste inte riktigt vilken väg vi skulle gå in på när vi kom fram, så Camillas man Håkan kom cyklande och hämtade oss.

Jag hade köpt en vattenpistol till Elmer och såpbubblor till Ellen. Vi gav en ljuslykta med ljus till Camilla och Håkan. De blev jätteglada.

Huset där de bor är riktigt stort. De har en inglasad veranda, och en uteplats där man kunde sitta. Och en lekstuga till barnen. Trädgården var  stor, det går inte riktigt att beskriva. Källaren var också stor, vi tappade nästan alla hakor när vi såg det. Där fanns ett fint skåp, ja, allt var jättefint.

Vi blev bjudna på frukost med bullar, kaffe och juice. Ellen ville sitta bredvid mig. Barnen är så goa.

Camilla blev kontaktperson till mig 1985 och fortsatte i 12 år. Hon fick sluta när barnen blev större. I dag är hon en vän till mig och mamma. Hon ställer upp i alla lägen för mig. Man kan säga att jag lärde upp henne när hon jobbade med mig. Nu får jag tillbaka så mycket.

Mamma och jag var trötta när vi kom hem. Vi tyckte att det hade varit en härlig dag.

fredag 15 juli 2011

Kristianstadsdagarna

David och Ellinor och jag var ute på Kristianstadsdagarna.

De kom först hem till mig och då hjälpte Ellinor mig att skriva upp punkter så att jag kan lägga in bilder på datorn. Det är ett nytt program nu när jag har en ny telefon som jag fotograferar med. Det här blir bättre, man hittar bilderna lättare nu.

Sen gick vi ut på stan. Först åt vi langos, sen satt vi och lyssnade på dansmusik. David och jag drack vars en starköl, och sen köpte jag en till. Efter det gick vi runt och tittade. David gillar inte karuseller så han ville inte åka. Om inte Ellinor hade haft ett barn i magen så hade jag dragit upp henne.

Sen blev David jättehungrig igen så vi köpte pizza, det var den godaste jag ätit på länge.

Klockan elva ringde Lena. Hon passade hundarna och trodde att David och Ellinor skulle komma tidigare och hämta dem. Hon hade glömt att vi skulle gå ut. David sa: "ja, hon glömmer alltid, man får säga samma sak två gånger".

Gilbert 41 år

Rikard, Pia, Ida och ja

Fotomodellen

Översten och hans fru Sonja

Ellinor, mamma, Lena, David o jag. Och hundarna.

Present från grannen Ingvar

Jag hade öppet hus när jag fyllde år. Vi var i kolonistugan. Jag målade "Gilbert 41 år" på en tavla och satte den vid grinden.

Vid frukosten fick jag en present från morsan. Det var en solcellsladdare. Först undrade jag vad fan det var för något. Jag trodde att man skulle sätta den på taket. Men sen förklarade mamma att den är till datorn och telefonen. Nu kan jag ladda dem när jag är i stugan också, fast vi inte har någon el. Då blev jag glad!

Det kom 15 gäster till min födelsedag. Mamma servade mig hela dan, jag bara satt med gästerna. Det hade hon sagt att jag skulle göra.

Jag fick målardukar av Ida. Pia, Rikard gav mig en likör som var svart och vit. 10 minuter efter dom kom Britt och av henne fick jag en termosmugg. Grannarna mitt över gav mig en hel radda målardukar. Av Översten och Sonja fick jag en bytta med blommor och av Ingvar fick jag en tavla med fåglar som han broderat. Kusin Marie gav mig luktegott och av hennes man Roger fick jag starköl och fläsksvålar.

Sist kom David, Ellinor och Lena och deras presenter till mig var ännu fler målardukar och svart färg. Jag var glad att de fick träffa mina vänner. Det är så roligt faktiskt.

Mamma gjorde fem marängtårtor med jordgubbar och på kvällen grillade vi. Det var en riktigt rolig födelsedag, och det blev en och annan öl under dagen.

måndag 4 juli 2011

Besök i kolonistuga nr 10

Elmer ville åka på min cykel

David och Ellinor på besök

Jag ringde för ett tag sedan till min förra kontaktperson Camilla och frågade om hon ville komma och hälsa på tillsammans med sin familj. Det ville hon gärna. Hela familjen kom. Elmer, Ellen, Camilla och Håkan. Camilla tappade nästan hakan när hon såg alla blommorna här, hon tyckte att vi har det så fint.

Och så kom Lena och en kompis till henne. Så vi blev många men vi fick ihop det. Vi drack kaffe och pratade. Jag och Lena gick bort och tittade på en stuga som kanske blir till salu. Den är jättefin, men det fanns inte så många blommor som vi har.

Det nya solparasollet

Det har varit krångel en lång tid med vårt solparasoll. Den har vikt sig när det har blåst. Den vred sig och svängde mot vår humle. Varje gång det hände blev både mamma och jag irriterade. Så häromdan bestämde vi oss för att köpa en ny.

Mamma såg att det fanns en på Maxi så hon cyklade dit och köpte den. Grannen Leif, som jag har döpt om till Översten, körde till Maxi i morse och köpte parasollfoten. Den var tung kan jag säga dig. Alldeles för tung, 25 kg tror jag. Vi hade inte kunnat ta den på cykeln, där går gränsen. Översten hjälper oss  jättemycket.

måndag 27 juni 2011

Midsommarafton i kolonistugan

Moster Britt

Moster Inga

Midsommarmat

Vi övertalade moster Britt och moster Inga att komma hit och fira midsommar. Vi släktingar kan hålla ihop. Jag ringde Inga och bjöd henne och hon blev så rörd att hon nästan började gråta. Annars hade hon suttit hemma själv. Jag sa: "då är du fan välkommen hit".

Britt cyklade hit från Åhus. Hon hade sovsäck med sig för hon sov över här på natten. Inga kom med bussen och hon tappade nästan hakan när hon såg havet av blommor i vår trädgård.

Vi grävde upp våra potatisar. Vi hade två plantor och det var massor med stora potatisar. Det var sketagod potatis. Mamma hade gjort romtårta, den var jädra god kan jag säga.

Efter vi ätit satte jag ut krocketbanan, en svår bana tyckte mamma men jag tyckte den var lätt. Sen satte mamma ut en annan bana och den var också lätt. Alldeles för lätt, tyckte jag. Mamma vann båda gångerna, det klarade jag för det är ju bara lek.

När vi spelat klart dukade vi upp sill och potatis. Det smakade så bra. Vi hade trevligt och mamma sjöng sin berömda snapsvisa.

När Inga hade åkt hem bäddade vi inne i stugan. Då var jag så trött att jag nästan somnade när jag satt i soffan.

söndag 26 juni 2011

Nätverksträff

Jag hade möte med personerna i mitt nätverk. Vi träffas en gång om året för att checka av att allt går rätt till. Det var jag, Lena, Mao, David, morsan, Britt-Marie från HS-service och Barbro som är LSS-handläggare.

Jag hade skrivit ut punkter på datorn som vi pratade om på mötet. Jag ville att alla skulle få säga hur det fungerar att jobba med mig och om det är något de vill ändra på.

Barbro ville ändra lite på dagordningen men då började Gilbert att bli lite halvsur. Jag såg henne i ögonen och sa att det var jag som bestämde. Lena märkte att jag började bli lite sur. Då lugnade Barbro sig och accepterade att vi följde dagordningen som den var. Hon ska undersöka om jag och Lena kan berätta om bloggen för en tidning. Vi tappade nästan hakorna när hon sa det. Hon fick en tjock bunt med visitkort som hon ska dela ut.

Det var ett bra möte och alla fick säga vad de tyckte. Nästa möte blir den 25 maj 2012.

onsdag 22 juni 2011

Några tänkvärda rader

Här är en text som jag fått av grannen. Den är så bra.

Jag blir ofta tillfrågad att beskriva erfarenheten av
att leva och uppfostra ett barn med
handikapp.
I ett försök att hjälpa människor
som inte delar
denna erfarenhet, att förstå det, att
föreställa sig
hur det skulle kännas, så är det så
här...

När man ska ha barn, är det som
att planera en
sagolik semesterresa till Italien.
Du köper en massa resehandböcker
och gör
underbara planer.
Coloseum, Michelangelo, lutande
tornet i Pisa,
Gondolerna i Venedig. Du lär dig
konversera på
italienska.
Allt är mycket spännande.

Efter månader av spänd och otålig
förväntan,
kommer så slutligen dagen D.

Du packar dina väskor och reser

iväg. Åtskilliga
timmar senare, landar planet.
Flygvärdinnan kommer och säger,
"VÄLKOMMEN TILL HOLLAND".

"HOLLAND!" halvropar Du.

"VAD MENAR DU MED HOLLAND?
JAG HAR BESTÄLLT EN RESA
TILL ITALIEN!
Jag ska vara i ITALIEN!"
HELA MITT LIV HAR JAG
DRÖMT OM ATT
RESA TILL ITALIEN!

Men det har blivit en förväxling i

flygrutten.
De har landat i Holland och där
måste du stanna.

En viktig sak att komma ihåg är att

de har inte tagit
Dig till en hemsk, vidrig oanständig
plats, full av
farsot, svält och sjukdom. Nej, det
är bara en
annorlunda plats.

Så Du måste gå ut och köpa nya

resehandböcker.
Och Du måste lära Dig ett helt nytt
språk. Och Du
möter en helt ny grupp av människor
som Du aldrig
har mött tidigare.

Det är som sagt en annorlunda

plats. Det är en
långsammare takt här än i Italien,
mindre
glamoröst.
Men efter att ha varit där ett tag
och Du har hämtat
andan och sett Dig omkring så börjar
Du lägga
märke till att Holland har
Väderkvarnar, Holland
har Tulipaner och Holland har
t.o.m. Rembrandt.

Men alla Du känner är upptagna

med att resa till
och från Italien, och de skryter om
hur underbar
deras tid i Italien har varit.

Och då så säger Du kanske till Dig

själv; "JA, DET
VAR DIT JAG SKULLE. DET VAR
VAD JAG
HADE PLANERAT".

Men om Du ödslar Ditt liv med att
sörja över det
faktum att Du inte kom till Italien
så blir Du aldrig
fri att uppskatta och njuta av det
riktigt speciella,
verkligt underbara med Holland.

söndag 19 juni 2011

Jävla kråka

Frukosttjuven

Jag vaknade tidigt i morse och satte på kaffe medan mamma fixade mackor. När jag vände på klacken för att gå in och hämta kaffet så kom en fågel och tog en av mackorna. Det fanns bara en kvar när jag kom tillbaka.

Jag sa till mamma att en macka var helt borta, men hon trodde inte mig först. Sen började hon att gapskratta. Jag var vansinnig på fågeln men skattet kom sen.

Vi såg inte vad det var för en fågel, men vi tror att det var en skata.

tisdag 14 juni 2011

Öresund Runt

 Fikapaus mitt i smeten (Triangeln Malmö)

 Den fina citytunneln i Malmö


 Båttur i Köpenhamn

Lena och jag gjorde en liten semesterresa runt Öresund. Vi köpte biljetter som kostade 249 kr var och de visade vi upp varje gång vi åkte med tåg eller båt.

Resan började med Öresundståget till Malmö där vi hoppade av vid Triangeln. Vi åkte genom Citytunneln och det var helt underbart. Där åkte vi rulltrappor upp och ner, och sen ner och upp innan vi hittade var vi skulle gå ut. Det blev en himla massa rulltrappor.

Vi köpte vars en kopp kaffe på McDonalds och satte oss sen mitt emot Hotel Hilton, det största hotellet någonsin. Och där åt vi tunnbröd som Lena hade med sig. Hon hade bakat kokoskakor också men det orkade jag inte äta, jag var proppmätt. Det är mycket trafik i Malmö, alldeles för mycket. Det är lugnare i Kristianstad. Men det var riktigt fint att komma dit på besök.

Sen fortsatte vår resa över Öresundsbron och nästa gång gick vi av vid Tivoli i Köpenhamn. Här var det ännu mer trafik och massor med människor. Vi gick in på McDonalds för att köpa vanligt vatten och Lena höll på att ramla omkull när de ville ha 62 kr för två flaskor. Men då betalade jag.

Vi köpte biljetter till sightseeing för att se mer av Köpenhamn. De kostade 250 kr styck, det var dyrt men värt priset. Den varade mer än två timmar. Först åkte vi med en buss med två våningar. Vi satt högst upp. Det fanns inget tak så det fläktade härligt. Vi fick se Lille Havsfruen och en massa annat. Sen åkte vi båt lika länge. Vi åkte under många broar och vi fick böja oss varje gång för att inte slå i huvudet.

Efter att ha sett så mycket var vi jättetrötta. Vi gick till stationen och jag kom ihåg att vi skulle åka från spår 26. På bussen i Köpenhamn satt ett gäng kärringar bakom oss som tjattrade hela tiden. Jag hade lust att säga till dem att hålla tyst. Därför tyckte vi att det var så skönt på tåget mot Helsingör och vi hade tänkt att sova en stund. Men då kom det upp ett gäng slynglar som spelade hög musik och rapade.

Från Helsingör åkte vi båt till Helsingborg. Då åt vi räkmacka och drack vars en öl. Det behövde vi efter den långa resan. Framme i Helsingborg var det fullt med poliser. Jag tror att det skulle vara någon fotbollsmatch.

Resan avslutades med tåg tillbaka till Kristianstad. Vi var så trötta att vi satt tysta nästan hela vägen hem och Lena somnade en stund. Det har varit en mycket bra resa, vi var iväg elva timmar. Allt har fungerat bra och vi har upplevt så mycket.

Min grillfest

Lena hämtade mig vid tretiden och vi cyklade tillsammans till kolonin. Min cykel har blivit lagad. Den är nu inställd på treans växel istället för tvåan som den var innan. Det gick med en himla fart och Lena hann nästan inte med. Jag har lovat mamma att vara försiktig och se mig om så att det inte händer en olycka när jag cyklar så fort.

Sen kom David, Ellinor, Arrac och Hera till kolonin. Hundarna åt av gräset, men mamma sa att det inte gjorde något. Det växer upp igen.

Jag visade mina tavlor och gav en som jag målat till dem. De tyckte att den var jättefin och David sa att han skulle vilja prova att måla någon gång.

Vi grillade korv och åt jordgubbar. Vi hade så mycket att prata om att vi glömde spela spel som jag hade tänkt. Det får bli en annan gång.

måndag 6 juni 2011

Cykelfan

Min cykel är så viktig för mig. Den är mitt hjälpmedel och det ställer till med problem när den är trasig. Då har jag inte samma frihet och måste åka buss när jag ska till kolonin.

Det var enklare förr när något hände med cykeln. Då räckte det att ringa hjälpmedelscentralen för att få hjälp. Men nu måste jag göra så här:

1. Jag ringer arbetsterapeuten och förklarar vad som hänt.
2. Hon skriver en order till hjälpmedelscentralen.
3. Hjälpmedelscentralen kontaktar mig.

Det här kan ta många dagar och då får jag ringa och fråga varför det dröjer så lång tid. Jag förstår inte varför de inte kan ringa mig och förklara varför det inte händer något. Det tar ju bara fem minuter.

Mamma säger att bemötandet är A och O och det håller jag med om. Jag förstår att de inte kan komma direkt och laga cykeln, men de kunde ju höra av sig. Jag vill inte skälla och vara arg men jag tycker att det är viktigt att lyssna om man ska jobba med handikappade.

(Datorfan krånglade också idag, så bilder kommer senare)

Med Pias gäng till Tyskland

Tysklandsresenärerna

Mamma och jag gjorde en bussresa till Tyskland med Pias gäng. Vi hoppade på bussen kl 6 på morgonen och kom hem kl 9 på kvällen. Ida klev på i Malmö. Det var en bra busschaufför, han var himla snäll och trevlig.

Jag tyckte att den vackraste biten på resan var Öresundsbron. Men Tyskland var också jättefint.

Vi åkte genom Danmark och tog sen båten över till Tyskland. Sen åkte vi till en plats som både mamma och jag har glömt namnet på. Där fanns två butiker där vi handlade lite vin och öl. Man kunde prova de olika sorterna. Jag smakade ett vin som var jädra torrt och inte i min smak, och ett vin som var surt och äckligt. De ville jag inte köpa. Jag köpte istället en sort som inte går att köpa i Sverige. Jag smakade det när jag fyllde år.

Jag missade provsmakningen av öl. Typiskt!

Det var en lyckad resa som vi kommer att göra om nästa år. Det får bli vår nya tradition.

måndag 30 maj 2011

Konstnären Gilbert

Jag gav morsan en tavla och ett nattlinne på Mors dag

Jag har pratat väldigt länge om att jag vill börja måla tavlor. Britt målar och hon har berättat hur roligt det är. Jag har fått veta av henne att man blandar gult och blått för att få en grön färg.

Lena och jag var i väg och tittade på färger och sånt och skrev upp vad det skulle kosta. Mamma och jag tittade igenom ekonomin och kom fram till att jag hade råd. Så Lena och jag åkte tillbaka till affären och köpte allt som behövdes. Det var färger, penslar, stativ, dukar och lite annat.

Sen började jag att måla tavlor i kolonin. Man kan säga att jag nu är mer avkopplad än vad jag var innan. Det känns som om själen läker. Jag har målat många tavlor på kartong, det är billigare. Och så har jag målat en på duk. Det var stor skillnad att måla på duk. Jag skissar först upp med blyertspenna och sen målar jag med acrylfärg. Jag är jättenöjd med mina tavlor.

Fest

Pia och Rickard

Rickard visar Ida någonting

Mamma och jag var på fest hos Pia och Rickard i lördags. Ida kom också dit. Först fick vi en drink med lite snask som tilltugg. Sen blev det en god middag med kyckling till huvudrätt. Till det drack vi vin och starköl. Rickard bjöd på en liten snaps och den var jättegod.

De bor i en marklägenhet och har renoverat allt inne och lagt nya golv. Det är så snyggt. Nu är de nöjda och ska inte renovera mer.

Vi hade beställt taxi till halv 12 för hemfärd, men den kom inte förrän kl ett. Taxichauffören ringde till mig och sa att han var försenad. Han var så uppkäftig och sa att taxicentralen var stängd. Mamma var förbannad. Men det gick över och hon sa sen att han hade gjort allt efter sin förmåga. Vi var inte hemma förrän halv 2.

Vi var så trötta dagen efter, det var tur attt jag inte skulle träffa Lena. Då hade hon sett när jag hade lite dåligt humör.

måndag 16 maj 2011

Bivaröd

Hera ligger i mitt knä

Datanördarna

Arrac sover

Ellinor pratar med Lena

Jag och Lena åkte ut och hälsade på hos David, Ellinor och hundarna där de bor i Bivaröd. Vi fikade först och åt Lenas morotskaka. Alla tyckte om den och det blev bara en liten bit kvar. Lena har lovat att baka den till nästa gång vi träffas, så får mamma också smaka.

Sen satt David och jag länge vid datorn och fixade olika grejer. Nu vet vi hur vi ska lägga in filmer i bloggen. Det kommer att bli bra. Jag har filmat mycket och det ska bli kul att få visa filmerna.

När David och jag jobbade vid datorn, stekte Ellinor och Lena korv. Det var meningen att vi skulle grilla ute, men vädret var inte så bra. Vi hade jättetrevlig och satt länge och pratade. Vi var som en stor familj.

Hera hoppade nästan upp i mitt knä, hon gillar mig mycket. Det gör Arrac också. Han är så gullig.

Resan med färdtjänst till Bivaröd var jättetrevlig. Hon som körde var bra, och vi frågade om hon ville följa med in och grilla men det hade hon inte tid med. Men resan hem var fruktansvärd. Det var en dålig chaufför, han körde fort och bilen hackade. Det var tur att vi kom hem helskinnade.